Halaman

Tau DAGING SELAI LEMAK asal brunei ? kini jadi sajian utama restoran besar di Indonesia | FAKTA MEDYA

Tau DAGING SELAI LEMAK asal brunei ?  kini jadi sajian utama restoran besar di Indonesia | FAKTA MEDYA
daging selai lemak
DAGING SELAI LEMAK


Siapa sapa sangka masakan melayu asal brunei ini akan menjadi populer di negara besar seperti Indonesia. Masakan khas melayu ini menjadi firal pencarian orang banyak .

yuk kita simak apa saja sih bahannya sehingga menjadi menu utama di restoran besar di indonesia !




BAHAN - BAHAN :

  • 1kg daging segar yang di potong nipis dan di selai
  • 1 liter susu rendah lemak 50 geram cili api
  • 1 sudu asam jawa
  • 5ulas bawang putih
  • 3 batang serai
  • 1 inci halia
  • garam bukit
  • gula batu
  • belimbing buluh atau mangga muda
CARA MEMBUAT :

Masukkan susu rendah lemak,serai, bawang putih,asam jawa, belimbing buluh dan kunyit hidup kedalam periuk. 
Kemudian masukkan daging masak sehingga daging benar benar empuk , rasakan dengan garam bukit dan gula batu . kacau seketika dan ia sedia untuk dihidangkan.

Gampangkan buat ibu ibu yang ada di brunei pasti gampang dan buat anak muda juga harus belajar memasak terutama untuk menwruskan khas melayu ini. ok selamat mencoba.. !

BACA JUGA :




Tiada ulasan:

Catat Ulasan

BERIKAN KOMENTAR SAUDARA